Kiinalainen lääketiede on ikivanha terveydenhuollon muoto, jossa ravintoa on arvostettu terveyden ylläpitäjänä tuhansien vuosien ajan. Kiinalaisen ravinnon ja ravinto-opin isänä pidetään myyttiseksikin kutsuttua keisari Shennongia, joka aloitti Kiinassa myös maanviljelyn aikakauden. Perinteinen kiinalainen lääketiede (TCM) keskittyy sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon esimerkiksi akupunktiolla, yrttivalmisteilla, ruokavaliohoidolla, liikunnalla ja hieronnalla. Ravitsemuksen merkitystä kiinalaisessa lääketieteessä ei siis voi suinkaan aliarvioida – terveyden ylläpitäminen sen avulla on olennaisen tärkeää.
Pyrkimyksenä saavuttaa kehon tasapaino
Terveellisen ja ravitsevan ruoan syöminen auttaa varmistamaan, että ihminen saa oikeanlaista energiaa ja keho pysyy tasapainossa. Epäterveellisten tai jalostettujen elintarvikkeiden jatkuva syöminen voi aiheuttaa epätasapainoa kehossa ja johtaa fyysisiin vaivoihin tai sairauksiin. Perinteisesti suositellaan ruokavaliota, joka sisältää tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, täysjyväviljaa, vähärasvaista lihaa, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä. Tasapainoinen ruokavalio voi auttaa ehkäisemään monenlaisia sairauksia ja tarjoaa ravinteita, joita tarvitaan kroonisten sairauksien parantamiseen.
Erilaisia terveyteen liittyviä tarvikehankintoja voi nykyisin tehdä kryptovaluutalla, kuten Bitcoinilla. Tutustu lisää ostabitcoineja.org -sivustolla, josta löydät tietoa bitcoinien ostamiseen liittyen.
Ruokalajit, yrtit ja mausteet
Erityisesti tiettyjä elintarvikkeita on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan ihmisten terveysongelmien hoitoon ja hyvinvoinnin edistämiseen. Kiinalaisen lääketieteen harjoittajat voivat suositella yrtti-, mauste- ja ruoka-aineyhdistelmiä, jotka auttavat palauttamaan kehon tasapainon ja harmonian. Yrtit ovat tärkeässä asemassa, sillä niiden uskotaan sisältävän parantavia ominaisuuksia, joiden avulla voidaan hoitaa erilaisia vaivoja. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytettyjä yrttejä ovat muun muassa ginseng, inkivääri ja kurkuma. Näitä yrttejä voidaan nauttia joko tuoreina tai kuivattuina ja niistä voidaan valmistaa teetä tai käyttää niitä ruoanlaitossa.
Mausteet ovat tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä ja monilla niistä katsotaan olevan lääkinnällistä arvoa eri sairauksien hoidossa. Suosittuja mausteita, kuten kanelia, tähtianista ja fenkolia käytetään usein perinteisessä kiinalaisessa maustamisessa. Monet perinteiset kiinalaiset ruokalajit ja reseptit onkin suunniteltu siten, että ne tarjoavat parantavia hyötyjä, kuten esimerkiksi yrttikeitot ja muut ruoat, jotka on valmistettu tarkasti valituista yrteistä. Kiinalaisen lääketieteen harjoittajat suosittelevat tasapainoista, runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljaa sisältävää ruokavaliota.
Liikunta ruokavalion tukena
Ruokavalion lisäksi liikunta on tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä. Potilaalle voidaan määrätä erityisiä harjoituksia hänen tarpeidensa ja tilanteensa mukaan. Liikunta auttaa stimuloimaan energian virtausta koko kehossa, vähentämään stressitasoja, lisäämään verenkiertoa, vahvistamaan lihaksia, edistämään ruoansulatusta ja parantamaan yleistä hyvinvointia.