Kiinalaisen ruoan parantava voima

Kiinalainen ruoka on hyvin suosittua ja monet ihmiset ympäri maailman syövät sitä. Kiinalaisia ravintoloita on ympäri Suomea ja monista ravintoloista voi nykyisin tilata ruokaa myös kotiin. Normaalin kiinalaisen ruoan lisäksi kiinalaisessa ruoassa on myös terveyspuoli. Kiinassa ruokaa pidetään myös lääkkeenä ja monet ruokalajit valmistetaan lääkkeeksi. Kiinalaisissa resepteissä on myös kuvattu ruokien ja ruoka-aineiden vaikutus ja myös siitä miten ihmiskeho toimii. On kiinnostava tietää, millaiset ruoat ja reseptit voivat toimia lääkkeenä.

Ihmiskeho toimii tietyllä tavalla ja monilla eri ruoka-aineilla on vaikutusta kehon toimintaan. Tämä on tiedetty kiinalaisessa ruoanlaitossa jo vuosituhansien ajan ja myös miten ruoka-aineita voidaan käyttää parantamaan sairauksia tai pahaa oloa. Nykyisin löytyy valmiita ohjelmistoja laskemaan tasapainoista ruokavaliota, joka monesti perustuu samoihin periaatteisiin.

Mistä lääkeruoka on peräisin

Monet lääkeruoat ja reseptit perustuvat ikivanhoihin resepteihin ja ruoanvalmistus tapoihin, joita on harjoitettu Kiinassa pitkään. Näissä kuvataan jokaisen lihan, yrtin, jyvän ja vihanneksen vaikutukset ihmiskehoon ja sitä kautta reseptit yhdistelevät niitä oikein, jotta niillä voidaan parantaa tiettyjä sairauksia tai vaivoja.

Ensimmäisiä tällaisia tiedossa olevia reseptejä on peräisin jo 200 vuotta ennen ajanlaskua. Näissä resepteissä on perusidea ruokaterapian osalta ja kertoivat millaisia ruokia kannattaa syödä, kun on tietynlainen olotila kehossa. Monet vanhat kiinalaiset listaavat satoja erilaisia kasveja, liha ja kemiallisia yhdisteitä ja kertovat, miten niitä voi hyödyntää parantavalla tavalla, yhdistäen niitä muihin parannuskeinoihin kuten hieronta tai akupunktio. Lääkeruoassa on tietyt periaatteet, joilla se toimii.

Tasapaino

Perusidea lääkeruoassa on tasapainottaa kehon nesteet ja se on kiinalaisen perinteisen lääketieteen perusta. Terve keho on tasapainossa ja se toimii silloin hyvin, jos syntyy epätasapainoa se vaikuttaa myös kehon terveyteen ja voi johtaa sairauksiin tai huonoon vointiin. Toinen puoli on fyysiset vammat tai ympäristö, joka voi vaikuttaa kehoon epäsuotuisasti. Kylmä ilma voi vaikuttaa tasapainoon ja samoin voi käydä liian kuumalla ilmalla. Näitä asioita on tasapainotettava, jotta keho voi toimia ja pysyä terveenä. Tämä näkyy myös monissa resepteissä, jotka seuraavat myös vuodenaikoja.

Yrtit

Yrttejä tai eläimien osia voidaan lisätä ruokavalioon parantamaan huonoa tasapainoa tai sairauksia. Monia samoja yrttejä käytetään myös muualla maailmassa ja niiden parantavat voimat on otettu käyttöön muuallakin. On todellakin todistettu, että yrteillä on parantavia vaikutuksia ja ne toimivat monissa tapauksissa lääkkeen tavoin. Yrttejä on myös saatavilla lähes missä tahansa luonnossa ja niit voidaan myös kasvattaa kotona, joten lääkettä on saatavilla juuri silloin kun sitä tarvitsee.

Lämpötilat ja maku

Kiinalaisessa ruoassa lämpötila ja maku ovat tärkeitä elementtejä. Ruoat on lajiteltu monesti lämpötilan mukaan ja toiset taas niiden maun mukaan. Kuumat ruoat vaikuttavat kehoon omalla tavallaan ja mausteiset ruoat omalla tavallaan. Siksi myös makujen osalta on huomioita makea, suolainen, hapan ja tulinen, jotka kaikki tekevät oman työnsä kehon tasapainolle. Kiinalaisessa ruoassa on tärkeä sääntö siinä, että liika määrä samaa makua tekee pahaa tasapainolle ja vaikutta negatiivisesti terveyteen.

Ruoka torjuu viruksia

Tiedetään, että ruoalla ja vitamiineilla on vaikutusta sairauksien parantamisessa. Myös ennalta ehkäisy on tärkeää, kuten tietokoneiden virustorjunta, samoin toimii myös ruoka, jonka avulla pystytään ennaltaehkäisemään sairauksia ja tauteja. Onkin tärkeä tehdä toimenpiteitä jo ennen kuin tuntee olonsa kipeäksi ja pitää ruokavalio hyvässä tasapainossa, jotta epätasapainoa nesteiden suhteen ei pääse syntymään. Näin voi elää paljon terveempää elämää ja nauttia samalla hyvästä kiinalaisesta ruoasta.