Lohkoketju teknologian luomia mahdollisuuksia terveydenhuoltoon

Lohkoketju teknologian luomia mahdollisuuksia terveydenhuoltoon

Koska maailma muuttuu digitaalisemmaksi koko ajan enemmän, yhä useammat asiat ovat ottaneet digitaalisen muodon. Tämä on avannut ovia uusille mahdollisuuksille, joista kuuluisin on ehdottomasti lohkoketju teknologia.

Lohkoketju teknologia on keksitty jo 80-luvulla, mutta se nousi kuuluisuuteen vasta hieman yli kymmenen vuotta sitten, kun kryptovaluutat esiteltiin. Tämä ei ole kuitenkaan todellakaan ainoa käyttötarkoitus tälle teknologialle. Yksi hyvin mielenkiintoisista mahdollisuuksista on kaikki asiat, jotka ovat luotu terveydenhuoltoon. Tämä artikkeli tulee perehtymään juuri näihin.

Mikä lohkoketju teknologia oikein on?

Ennen kuin perehdymme kaikkeen siihen, miten lohkoketju teknologiaa voidaan käyttää terveydenhuollon kanssa, on tietenkin hyvin tärkeää, että tiedät mitä se oikein tarkoittaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan lohkoketju on ketju, joka koostuu lohkoista. Jokainen näistä lohkoista säilyttää jonkinlaista tietoa. Siten lohkoketju on kokonaisuudessaan keino säilyttää tietoja turvallisella tavalla. Tämä turvallisuus on luotu niiden luomisen eli niin sanotun louhinnan kautta.

Kuten sanoimme, vaikka lohkoketju teknologia on keksitty jo monta vuosikymmentä sitten, se nousi kuuluisuuteen vasta hieman yli kymmenen vuotta sitten. Tämä johtui tietenkin kryptovaluutan esittelyn takia. Voit vieläkin käyttää kryptovaluuttoja, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että käytät samalla lohkoketjua. Jos esimerkiksi käy kauppaa ethereum pörssissä, käytät juuri Ethereum lohkoketjua. Kryptovaluuttojen toimintojen mahdollistaminen ei ole kuitenkaan enää todellakaan ainoa tapa, jolla lohkoketju teknologiaa voidaan käyttää.

Lohkoketju teknologiaa voidaan käyttää potilastietojen siirtämiseen ja säilyttämiseen

Kuten sanoimme, lohkoketju teknologian tarkoitus on säilyttää ja siirtää tietoa. Tämä tieto voi olla oikeastaan mitä vain. Siitä syystä monet terveydenhuollon ammattilaiset ovat perehtyneet mahdollisuuksiin säilyttää potilastietoja turvallisella tavalla.

Tämä onkin asia, mihin kyseinen teknologia sopii erityisen hyvin. Lohkoja ei nimittäin ikinä kadoteta. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketju kasvaa koko ajan vain entistä enemmän. Siten potilaan tietoja ei kadoteta missään vaiheessa.

Sanotaan esimerkiksi, että potilas Juuso varaa ajan uudelle lääkärille selkäkivun takia. Vaikka tämä lääkäri ei ole ikinä hoitanut Juusoa, hän voi nähdä Juuson potilastiedot aivan alusta lähtien. Siten hän voi nähdä, että Juuso on ollut lapsena pyöräonnettomuudessa, jolla voi olla vaikutus myös aikuisena. Siten lääkärin on helpompi tehdä työnsä. Samalla lääkäri voi nähdä, minkälaisia lääkkeitä Juusolla on, eikä siten määrää näille sopimattomia vaihtoehtoja.

Henkilöllisyyden todistaminen lohkoketju teknologian avulla

Toinen mahdollisuus, jonka lohkoketju teknologia mahdollistaa on henkilöllisyyden todistaminen. Tämä onkin asia, jota on alettu käyttämään myös muissakin asioissa. Kuitenkin erityisesti terveydenhuollon alalla tämä voi olla erityisen avulias toiminto. Sen käyttöön ottaminen helpottaa huomattavasti myös ammattilaisten työmäärää. Tämä tietenkin lisää heidän tehokkuuttaan, mikä yleisesti ottaen parantaa kokemusta kaikille osapuolille.

Lohkoketju teknologian heikot puolet

Tietenkään mikään asia ei ole täydellinen ja tämä pätee myös lohkoketju teknologiaan. Vaikka siitä on selkeästi hyötyä, myös terveydenhuollon näkökannalta, siinä on joitakin heikkouksia. Yksi huomattavista heikoista puolista on ehdottomasti se, että lohkoketjun käyttöön tarvitaan aina siihen kuuluvia kryptovaluuttoja tai merkkejä. Toisin sanoen sekä asiakkaalla että henkilökunnalla tulee olla tarvittava valuutta sen käyttöön. Muuten lohkoketjun tarvitsemia niin sanottuja bensarahoja ei voida kustantaa.

Lohkoketju teknologialle keksitään koko ajan enemmän käyttöä

Kuten mainitsimme, terveydenhuollon ala ei ole todellakaan ainoa, jolla lohkoketju teknologia on hyödyllinen mahdollisuus. Koska kyseessä on periaatteessa yksinkertainen keksintö, sitä voidaan käyttää hyvin monilla eri aloilla. Tämä tekee siitä kaiken kaikkiaan yhden nykypäivän tärkeimmistä keksinnöistä.

Terveydenhuollon alan lisäksi yksi tärkeimmistä esimerkeistä, on äänestäminen. Jotkut maat ovat alkaneet tutustumaan tähän mahdollisuuteen viimeisten vuosien aikana, ja se voisikin ratkaista yhden suuren ongelman. Nimittäin se, miten lohkoja louhitaan, estää niiden tekemisen täysin yksittäisen henkilön haluamalla tavalla. Toisin sanoen lohkoketjun avulla voidaan estää vilpillinen äänestäminen. Siten voidaan olla aina varmoja siitä, että äänestystulokset ovat varmasti luotettavat, eikä kukaan ole päässyt huijaamaan niissä.