Yrttien käyttäminen kiinalaisessa lääketieteessä on yksi keskeinen hoitomuoto. Viimeisten vuosikymmenten aikana on tutkittu uutterasti erilaisten yrttien aktiivisia ainesosia, ja niistä useiden on todettu todella edesauttavan terveyttä tavoilla, joilla kiinalainen lääketiede väittää niiden toimivan. Monet nykyaikaiset lääkkeetkin on kehitetty yrteistä, joista esimerkkinä mainittakoon eräs kiinalainen yrti, jonka ainesosaa hyödyntävät astmaa ja heinänuhaa torjuvat lääkkeet, hepatiitin hoidossa käytetetään lakritsinjuurta sekä erilaisia puista ja pensaista löytyviä syöpää ehkäiseviä ainesosia. Kiinalaisessa lääketieteessä käytettävät yrtit kerätään luonnosta tai vaihtoehtoisesti kasvatusalustalta. Useimmat yrtit kerätään Kiinasta, mutta toki myös länsimaissa kasvaa monia sellaisia yrttejä, joilla on kiinalaisen lääketieteen mukaan terveyttä edistävä vaikutus.
Yrttejä voi nauttia monessa eri muodossa
On olemassa yli 300 nykypäivänä yleisesti käytettävää yrttiä, joiden juuret ulottuvat yli 2000 vuoden päähän. Pitkällisen kehittämisen ja kokeilemisen myötä, kliininen soveltaminen on kehittynyt huippuunsa. Kiinalaisessa lääketieteessä tehtyjen tutkimusten mukaan monet näistä perinteisistä yrteistä voivat nostaa nykyaikaisten lääkehoitojen tehoa, vähentää niiden sivuvaikutuksia ja toisinaan niillä on mahdollista jopa korvata modernit lääkkeet kokonaan. Kiinassa kaksi yleisintä ja perinteisintä yrttiterapian soveltamismuotoa ovat yrttijuoma sekä hunajaan sitoutettu pilleri. Länsimaissa näitä muotoja on parjattu laajalti, sillä teejuomia pidetään liian aikaavievinä, pahanhajuisina ja pahanmakuisina ja hunajapillereitä liian tahmeina, sitkeinä ja pahanmakuisina. Sittemmin niille on löydetty korvaavia vaihtoehtoja kuten helposti nieltäviä kapseleita ja erilaisia jauheita tai kiteitä.
Yrttilääkkeiden koostumusta vaihdellaan hoidon aikana
Kaiken kaikkiaan kiinalaisessa lääketieteessä tunnistetaan noin 6000 eri kasvilajiketta, vaikka niistä vain osa on aktiivisesti käytössä. Yrttejä käsitellään usein eri tavoin, kuten puhdistamalla, liottamalla, leikkaamalla ja kuivattamalla. Erilaisia yrttejä yhdistellään eri mittasuhteissa riippuen hoidettavasta sairaudesta tai taudista. Joissain tapauksissa kiinalaisen lääketieteen harjoittaja laatii erityisen sekoituksen yksittäiselle potilaalle. Yrttilääkkeen koostumus saattaa muuttua ajan myötä hoidon aikana. Lääkkeen vaikutusta seurataan ja sen perusteella voidaan tehdä päätös siitä, jatketaanko samalla koostumuksella vai pitäisikö yrttien määriä muuttaa sopivammaksi. Usein kiinalaisessa lääketieteessä hyödynnettävissä yrttiterapioissa vaikutukset alkavat näkyä vasta pidemmän käytön seurauksena, mutta tällaisisas terapioissa vaikutukset ovat myös todella pitkäkantoisia.