Viisi yrttiä kiinalaisessa lääketieteessä

Monet kiinalaisessa lääketieteessä laajalti käytetyt yrtit ja kasvit ovat nousseet suureen suosioon myös länsimaissa. Esimerkiksi orapihlaja ja gojimarjat ovat olleet Kiinassa käytössä jo vuosisatojen ajan, mutta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana ne ovat nousseet suureen suosioon myös lännessä. Seuraavaksi esittelyssä viisi kiinalaisen lääketieteen suosimaa yrttiä ja kasvia, joilla on uskomattoman tehokas vaikutus terveyteen.

  • Ginseng: Yksi kaikkein yleisimmistä kiinalaisista yrteistä on tietenkin ginseng, jota on pitkään pidetty erilaisia tauteja ehkäisevänä yrttinä. Sen uskotaan laskevan verenpainetta, ehkäisevän väsymystä, parantavan hapenottokykyä ja tehostavan jopa kognitiivisia kykyjä. Ginseng onkin mitä hyödyllisin yrtti käytettäväksi esimerkiksi kahvijuomissa ja energiajuomissa silloin kun kaipaa aivan erityistä energialatausta.
  • Angelica-juuri: Kiinalaisella Angelica-juurella on tärkeä rooli kiinalaisessa lääketieteessä erityisesti naisille. Sitä käytetään ennen kaikkea päivittäisenä vahvistavana yrttinä, mutta aivan erityinen hyöty siitä on kuumien aaltojen hillitsemisessä ja kuukautiskipujen rauhoittamisessa. Joissain tapauksissa sitä käytetään yleisesti menopaussin oireiden lievittämiseen.
  • Goji-marja: Viime aikoina länsimaissa suosituksi ainesosaksi noussut kuivattu goji-marja on ollut käytössä kiinalaisissa teejuomissa, keitoissa ja muissa ruuissa jo pitkään. Pieni ja ryppyinen goji sisältää valtavan määrän terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, ja sitä pidetään yleisesti terveydelle hyödyllisenä raaka-aineena aina näön parantamisesta painonpudotukseen. Sen pääasiallinen käyttökohde perinteisen lääketieteen mukaan on kuitenkin unenlaadun parantaminen, jota myös monet tutkimukset ovat tukeneet.
  • Kuivattu mandariininkuori: Perinteisesti turvotuksen vähentämiseen, ruuansulatuksen tehostamiseen ja liman poistamiseen käytetty kuivattu mandariininkuori on suosittu lääke myös niille, jotka kärsivät pahoinvoinnista esimerkiksi autossa tai lentokoneessa. Suolassa säilytettynä ja sellaisenaan nautittuna, tai vaihtoehtoisesti teejuomaan uutettuna mandariininkuori rauhoittaa vatsan toimintaa, ja edesauttaa ravintoaineiden ja vitamiinien imeytymistä kehoon. Mikäli kärsii aamupahoinvoinnista, saattaa mandariininkuoresta olla siinäkin tapauksessa yllättävän paljon apua.
  • Orapihlaja: Orapihlajan marjat ovat yksi yleisimmin käytetyistä ainesosista perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Monet länsimaisetkin tutkimukset ovat todistaneet sen terveysvaikutukset, ja se onkin herättänyt suurta kiinnostusta myös länsimaissa. Orapihlajalla voidaan hoitaa sydänsairauksia, mutta lisäksi sitä käytetään perinteisesti myös ruuansulatuksen parantamiseen, sekä esimerkiksi närästyksen lievitykseen. Erilaisten ruuansulatusta ja rasvanpolttoa parantavien entsyymien stimuloinnin kautta orapihlaja auttaa vähentämään närästystä, sekä täyden olon tunnetta.